Over

In de zomer van 2015 verdiept Arjan Boeve, afgestudeerd aan de kunstacademie, zich in het oude ambacht van glazenier. In Parijs en Normandië leert hij de kneepjes van het vak: van het maken van ontwerpen van glas tot het toepassen van de eeuwenoude glas-in-loodtechnieken. Vervolgens begint hij te experimenteren met nieuwe en kunstzinnige toepassingen van glas-in-lood en Tiffany. Stained Glass Geek is geboren.


Artdirector Leo de Wijs benadert Stained Glass Geek met een eigen ontwerp: Garnet. Een karakter uit de tekenfilm Steven Universe van Cartoon Network. Arjan vertaalt het ontwerp naar een kunstwerk van glas-in-lood, dat via social media massaal wordt gedeeld. In één weekeind worden drie miljoen mensen bereikt. Dit bevestigde een vermoeden: Glas-in-lood trekt de aandacht en kan aantrekkelijk zijn voor merken.

 

In februari 2017 starten Arjan en Marien Heijboer het bedrijf Brandglass. Brand van het Engelse woord voor merk. Want de twee zien een nieuwe markt: glas-in-lood is “niet alleen voor kerken, maar ook voor merken”. In opdracht van Het Wijnhuis in Zwolle maken ze hun eerste werk: een glas-in-lood uitvoering van een klassieke plattegrond van de gemeente Zwolle. Het drieluik hangt nu aan de wand van het restaurant.

Het werk van Brandglass blijft niet onopgemerkt. Voor de negentigste verjaardag van Mickey vragen Disney en MOAM Amsterdam tien opvallende Nederlandse kunstenaars een kunstwerk te maken. Ook Arjan wordt hiervoor gevraagd. Samen met Brandglass Arjan maakt ‘Reflections on Mickey Mouse’, een Mickey tafereel dat glas-in-lood voor het eerst als een standbeeld doet ervaren. Dit werk is gemaakt in Tiffany en steelt de show. Disney is razend enthousiast en wil het kunstwerk graag inzetten tijdens een reizende expositie rondom de negentigste verjaardag van Mickey. Hierna mag het worden aangekocht.

 

Met een succesvolle crowdfundingscampagne krijgt Brandglass de mogelijkheid om haar atelier uit te breiden en opleidingsplekken te creëren. Want naast het ontwikkelen met innovatieve concepten voor merken, hebben Arjan en Marien nog een missie: behoud van het ambacht. Kennisdelen dus. Vanuit de Ambachtsacademie komt Rob Poelman het team versterken.

De vliegende start van het bedrijf, de nieuwe kijk op het oude ambacht en de inzet voor het opleiden van nieuwe vakmensen, levert Arjan Boeve in 2018 een nominatie op voor Starter van het Jaar Regio Zwolle.

Visie op het ambacht [of: opleiden nieuwe generatie glazeniers]

In de wetenschap dat de komende vijf jaar de beroepspraktijk halveert, zet Brandglass zich in voor het opleiden van een nieuwe generatie glazeniers. Dat gebeurt onder meer door samenwerkingen met de Ambachtsacademie. Jaarlijks biedt Brandglas vijf tot zes werkplekken aan iedereen die gemotiveerd is om het vak te leren. Lees meer

meer weten over Rob, Marien en Arjan? Lees meer